MOBA-spel

MOBA står för Multiplayer Online Battle Arena och är en mycket populär typ av onlinespel idag. De största spelen inom denna genre just nu inkluderar League of Legends, Dota 2 och Smite.

Man kan spåra denna genre så långt tillbaka i tiden som 1989 med ett Sega Mega Drive spel kallat Herzog Zwei, det kan sägas vara ett tidigt exempel av ett MOBA-spel, men det var inte en egen genre på något sätt när detta först kom ut.

Det stora genomslaget för dessa spel kom tack vare Blizzards Warcraft 3: Reign of Chaos som släpptes 2002. Till detta spel följde även ett verktyg som gjorde att man kunde skapa egna kartor, en så kallad map editor. Med detta verktyg skapades en karta kallad Defense of the Ancients, eller DotA.

2009 kom det spelet som anses vara anledningen till genren popularitet idag: League of Legends. Efter detta spels succé var har det dykt upp en uppsjö av andra MOBA-spel, men det har visat sig vara svårare än många trodde att etablera sig i denna genre när det är bara ett fåtal spel som dominerar marknaden.

Arkiv

Kategorier